Navigatie

Deel 2 "Een oranje olifant voor het raam"

Vijf jaar geleden zat aan de Thorbeckegracht in Zwolle een tijdelijk klein, knus, uniek en eigenzinnig winkeltje.
Kirsten en Tosca hadden hun droom waargemaakt en een podium gevonden voor allerlei handgemaakte producten. Soortvanwinkel had zijn intrede gedaan in Zwolle.

Maar hoe? Een pand is natuurlijk fantastisch maar dan ben je er natuurlijk nog lang niet. Tosca en Kirsten hebben flink moeten ploegen. Tosca was net afgestudeerd van ArtEZ hoge school voor de kunsten en Kirsten zat in haar eindexamenjaar, deze tijdelijke conceptstore was onderdeel van haar afstuderen. Vanzelfsprekend moest er op financieel gebied veel geregeld worden. Dit was af en toe een behoorlijk obstakel omdat veel bedrijven/verzekeringen niet goed begrepen wat een shop-in-shop concept nou precies inhield en het vooral maar raar vonden. Hulp van buitenaf was dus haast onmogelijk omdat zij niet begrepen werden. Ondertussen moesten ze ook nog stad en land afzoeken naar deelnemers voor in de winkel, gelukkig hadden Tosca en Kirsten toentertijd al veel connecties met mensen van de kunstacademie omdat zij er zelf gestudeerd hadden. Ook hadden ze aan vele markten deelgenomen waardoor zij een nog groter netwerk hadden opgebouwd. Deze mensen waren allemaal druk bezig met het maken van eigen producten en zagen het wel zitten om een aantal producten via Soortvanwinkel te verkopen. Ook hadden ze een aantal makers benaderd die ze nog nooit hadden ontmoet, tot hun grote vreugde gingen veel makers met blindelings vertrouwen het avontuur samen met hen aan. Zodoende hadden zij voldoende deelnemers en was er veel variatie in de winkel. Destijds begonnen zij de winkel met 10 verschillende ondernemers/ontwerpers, iets wat zij toen al heel erg veel vonden! Nu, 5 jaar later, werken zij gemiddeld met 50 verschillende ondernemers/ontwerpers samen.

Maar… Daar stonden ze dan. Alles stond op zijn plek en Tosca en Kirsten zaten vol goede moed en gezonde zenuwen. Maar het allerbelangrijkste moest nog komen, namelijk de klanten.

Gelukkig stromen er zo nu en dan een tal van goede creatieve ideetjes door hun bollebozen en hadden ze al snel twee fietskarren, omgebouwd tot huisjes in het fluor oranje, voor hun pand staan. Met deze kleurrijke fietskarren gingen ze samen door Zwolle heen fietsen.  

Zo attendeerden zij onschuldige wandelaars erop dat er een nieuwe winkel was geopend in Zwolle. Uiteindelijk parkeerden ze een van de gevaartes in de Diezerstraat en de ander een klein stukje verderop dichtbij de winkel zodat de rest van de wandelaars die ze hadden gemist alsnog op het openen van de winkel werden geattendeerd.
Ook hadden ze kleine zelfgeprinte visitekaartjes waar ze, super leuk, een zakje confetti aan hadden geknoopt. Deze deelden ze dan uit aan mensen in de stad. Het raam van het pand mocht natuurlijk ook niet onopgemerkt blijven. Er werd een maand voor de opening een prachtige raamschildering op gemaakt en als klap op de vuurpijl stond er een hele grote oranje olifant voor het raam, gemaakt door kunstenares en vriendin Chantal de Wolde.

Uiteraard mocht een goed openingsfeest ook niet ontbreken. Er werd een uitnodiging in de krant gezet en ook op socialmedia gingen er berichten rond over het openingsfeest van Soortvanwinkel. Op de dag van het feest was de winkel voor de dames onverwacht stampend vol.

Tijdens het openingsfeest hadden ze gelukkig heel veel hulp van lieve vrienden. Onder meer dames die de gasten ontvingen bij de deur en iemand die ervoor zorgde dat de hapjes en drankjes aangevuld bleven. In de winkel stond een heus confetticircus. Emma Odenkirchen had een rek vol met vintage (glitter) kleding en schatten en zij had ook een prachtige glittermuur gemaakt waar mensen voor op de foto konden. Marieke Heida en Anja Tubben waren de bezoekers aan het portretteren en de broer van Tosca, Jerke van den Braak, kwam prachtig piano spelen.

  

Het was een groot geslaagd feest! Met natuurlijk dank aan de eigenaren van 19 Het Atelier die hun ruimte 2,5 maand aan de dames hadden afgestaan. Uiteindelijk was alles een groot succes en konden ze daadwerkelijk de winkel openen. Hoera!

Zie hieronder meer foto's


    

© 2017 - 2018 Soortvanwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel